Cercul de filosofie

Acasă
Educație
Comunitate
Cercul de filosofie

Introducere în lumea Cercului

Cercul de filosofie al Colegiului Naţional « TUDOR VIANU » este un club al elevilor interesați de aspecte ale filosofiei fundamentale, abordate  într-o manieră riguroasă, critică, deschisă.

Cercul se desfăşoară odată la două săptămâni, timp în care elevii pot citi şi reciti (şi deci, înţelege şi analiza) o lectură filosofică propusă. Cercul este coordonat si susţinut de « creierul »  întregului proiect, doamna profesor de Logică şi Filosofie, Crina Savu.

Ce înseamnă cercul pentru elevi

Istoria Cercului de filosofie a început într-o dimineaţă de joi, în urmă cu mai bine de un an, în fosta bibliotecă  a liceului. Primul subiect abordat a fost cel al Mitului Peşterii, preluat din dialogul Republica, al lui Platon, ales cu precădere pentru a fi o introducere tulburător de provocatoare în lumea filosofiei. Printr-o abordare simplă dar cuprinzăoare si clară, curiozitatea elevilor vianişti a fost declanşată încă din primele ore ale Cercului, ca dovadă a nevoii noastre dominante de înţelegere profundă, de căutare a adevărului, de cunoaştere şi deci… de filosofie! In acest fel, prin intermediul cercului, am reusit să dobândim, aproape simandicos, o anumită capacitate spirituală, colectivă şi intimă, sporită prin conjunctura filosofiei.

Acestea au fost cuvintele prin care copii de clasa a IX-a, a X-a, sau a XI-a au justificat pasiunea pentru filosofie:

« Dacă privim problema mai atent, ne dăm seama că era inevitabil. Suntem mult prea curioşi şi mult prea copii pentru a nu simți atracția intelectual seducătoare a filosofiei » – Ana, elevă, 16 ani

« Cu toate că de cele mai multe ori nu conştientizăm, impulsul nostru continuu este de a căuta, sub o formă sau alta, un răspuns în filosofie. » – Maria, elevă, 15 ani

Fie că vorbim despre Platon, Nietzsche, Sartre, Husserl, sau Hegel, textele prezentate în cadrul cursurilor şi îndrumarea  doamnei profesor îndeamnă elevul să perceapă şi să conceapă corect şi liber diferite sisteme de gândire filosofică, sub forma unui exerciţiu intelectual stimulant.

Colaborările cercului

Cercul de filosofie se află într-o colaborare directă cu Facultatea de Filosofie.  Atât « Şcoala de vară de filosofie », organizată în cadrul facultaţii, de către dl. profesor  Marin Bălan, cât şi  « Philo-café » – urile și Atelierele Socratice ce au loc în incinta liceului nostru, reprezintă modalități prin care filosofia studiată la cerc este validată și valorizată.

Extindere

Ȋn ceea ce priveşte cercul, acesta pare să se afle într-o permanentă dezvoltare, finalitatea fiind aceea de a îmbunataţi, perfecţiona şi publica scrierile (comentariile filosofice) realizate de elevi de-a lungul cursurilor, de a exista o concretizare. De asemenea, participarea la concursuri cu tematică filosofică  sau proiectele în desfășurare cu Liceul Francez ,,Anna de Noailles” reprezintă o altă formă de extindere a orizontului nostru filosofic, dezvoltand totodată şi capacitatea de lucru în echipă, prin deprinderea unui spirit competitiv, perseverent, perfecţionist.

De asemenea, invităm pe cei ce consideră că pot face parte dintr-un Cerc ce promovează cultura autentică și elitismul filosofic să ni se alature.

Contact

catalinaciorobea@gmail.com – Catalina Ciorobea

croi01@yahoo.com – Radu Croitor

Galerie