Istoria liceului

Acasă
Despre noi
Istoria liceului

 

Scurt istoric al Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu

COLEGIUL NAȚIONAL DE INFORMATICĂ „TUDOR VIANU” de astăzi, confirmă tradiția excelenței marcate de semnele epocilor prin care a trecut.

Istoria sa începe odată cu istoria clădirii situate în strada Arhitect Ion Mincu, numărul 10. Clădirea se impune prin elementele unei construcții monumentale, zvelte și expresive care și-a armonizat verticalitatea într-un veritabil stil românesc, amintind de liniile de forță ale arhitecturii începutului de secol al XX-lea.

Sub incidența Legii Învățământului din 1924, în anul 1928, în clădire a început să funcționeze o nouă instituție de învățământ: „Liceul Teoretic de Fete”.

În Primul Război Mondial, se pare că în această clădire, a fost sediul Crucii Roșii.

În vertiginoasele și tumultuoasele transformări ale epocii următoare, instituția s-a îndreptat către un domeniu de viitor, informatica. Prestigiul său a crescut an de an, astfel încât în anul 1973, instituția de învățământ devine „Liceul de informatică Dr. Petru Groza”.

Liceul rămâne în fascinanta lume a cifrelor și a modelărilor, devenind în 1977 „Liceul de matematică-fizică nr. 1”. Se deschide astfel drumul spre excelentă, în pofida unei istorii controversate.

În anul 1991, drumul instituției a fost reconfigurat, calea aleasă ducând din nou către informatică. Își recâștigă astfel denumirea: „Liceul de informatică”.

Grație prestigiului câștigat în decursul timpului, în anul 1997 instituția obține titlul de „Colegiu” și totodată primește onoarea de a purta numele marelui cărturar român Tudor Vianu. Începând cu acel an, instituția de învățământ se află sub oblăduirea spirituală a marelui om de cultură care a încurajat performanța, abnegația și creativitatea.

Astăzi, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” este o marcă.

Drumul spre excelență continuă.