Scurt istoric al Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu
COLEGIUL NAȚIONAL DE INFORMATICĂ „TUDOR VIANU” de astăzi, confirmă tradiția excelenței marcate de semnele epocilor prin care a trecut.
Istoria sa începe odată cu istoria clădirii situate în strada Arhitect Ion Mincu, numărul 10. Clădirea se impune prin elementele unei construcții monumentale, zvelte și expresive care și-a armonizat verticalitatea într-un veritabil stil românesc, amintind de liniile de forță ale arhitecturii începutului de secol al XX-lea.
Sub incidența Legii Învățământului din 1924, în anul 1928, în clădire a început să funcționeze o nouă instituție de învățământ: „Liceul Teoretic de Fete”.
În Primul Război Mondial, se pare că în această clădire, a fost sediul Crucii Roșii.
În vertiginoasele și tumultuoasele transformări ale epocii următoare, instituția s-a îndreptat către un domeniu de viitor, informatica. Prestigiul său a crescut an de an, astfel încât în anul 1973, instituția de învățământ devine „Liceul de informatică Dr. Petru Groza”.
Liceul rămâne în fascinanta lume a cifrelor și a modelărilor, devenind în 1977 „Liceul de matematică-fizică nr. 1”. Se deschide astfel drumul spre excelentă, în pofida unei istorii controversate.
În anul 1991, drumul instituției a fost reconfigurat, calea aleasă ducând din nou către informatică. Își recâștigă astfel denumirea: „Liceul de informatică”.
Grație prestigiului câștigat în decursul timpului, în anul 1997 instituția obține titlul de „Colegiu” și totodată primește onoarea de a purta numele marelui cărturar român Tudor Vianu. Începând cu acel an, instituția de învățământ se află sub oblăduirea spirituală a marelui om de cultură care a încurajat performanța, abnegația și creativitatea.
Astăzi, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” este o marcă.
Drumul spre excelență continuă.