Elevii Colegiului Vianu strălucesc în competiții internaționale

Elevii Colegiului Vianu strălucesc în competiții internaționale

Balcanică de Fizică (BPO 2) şi Balcaniada de Matematică, recent desfășurate online, au adus noi succese pentru elevii vianişti: Raisa Axenie a cucerit o medalie de bronz la Balcanică de Fizică, iar Iustinian Constantinescu a cucerit o medalie de aur la Balcaniada de Matematică.

În perioada 24-31 octombrie 2020 s-a derulat cea de a doua ediție a Olimpiadei Balcanice de Fizică, adresată elevilor de liceu. Concursul se derulează sub egida Uniunii Balcanice de Fizică (https://balkanphysicalunion.info/), iar anul acesta s-a desfășurat online, în ultima săptămână din octombrie. La competiția din acest an au participat echipe reprezentative din 12 țări, 9 dintre acestea membre ale Uniunii Balcanice de Fizică (Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia), iar 3 cu statut de țări invitate (Bosnia&Herzegovina, Slovenia și Turkmenistan).

Printre cei 4 elevi selecționați în echipa reprezentativă a României s-a numărat şi Raisa Axenie, elevă în clasa a 11-a D, care a cucerit o prețioasă medalie de bronz.

Aşa cum reiese din comunicatul dat presei de domnul prof. univ. dr. Radu Constantinescu, Președintele Comitetului de Organizare „o contribuție esențială la această reușită au avut-o cadrele didactice implicate în selecția și supervizarea lotului: conf. univ. dr. Sebastian Popescu (Universitatea „Al.I.Cuza” Iași), președinte al Comitetului Științific al Balcaniadei și prof. Ioana Stoica (Colegiul Național de Informatică Național „Tudor Vianu” București), profesor coordonator al echipei. La finalul competiției, reprezentanții oficiali ai țărilor participante au apreciat în mod deosebit organizarea foarte bună, precum și oportunitatea oferită elevilor olimpici din țările participante de a continua – și în actualele condiții, activitatea de performanță școlară„.

[sursa: prof. Ioana Stoica]